Job shadowing Ranskan Bretagnessa

Lukion opettajat Maria Hongisto-Mäenpää ja Virpi Julin vierailivat pääsiäisen jälkeen huhtikuussa Bretagnessa sijaitsevassa Saint Louisin koulussa Châteaulin kaupungissa. Matka liittyi Erasmus +  job shadowing – ohjelmaan. Saint Louisin koulussa on sekä yläkoulu, lukio että mahdollisuus suorittaa lukion jälkeisiä tietotekniikkaopintoja. Kaiken kaikkiaan opiskelijoita oli lähes yhtä paljon kuin Hyllissä eli noin 740. Koulussa oli myös asuntola, jossa osa oppilaista asui kouluviikkojen aikana. 

Hyllin ja Saint Louisin koulujen välillä oli muutamia eroja, joista erityisesti yksi vei heti huomiomme:  oppilaat eivät pitäneet tunneilla kännykkää esillä. Kännykkäkielto olikin kirjattu koulun sääntöihin. Toinen huomattava ero liittyi paperikirjojen käyttöön ja muistiinpanojen tekemiseen, sillä missään oppiaineessa ei käytetty dikigirjaa, vaan opiskelijat seurasivat opettajien luennointia ja kirjoittivat kuulemansa itselleen muistiin. 

Ilahduttavaa oli myös huomata, miten runsaasti harjoiteltiin suullisia taitoja ja puheiden pitämistä. Paineita tämän tyyppiseen harjoitteluun tuo Suomen järjestelmästä poikkeava yo-tutkinto, jossa kokelaiden on pidettävä mm. yksi 20 minuutin ja yksi 5 minuutin puhe. Noin puolet lukion loppututkinnon arvosanasta muodostuu 2. ja 3. vuoden opinnoista saatavien arvosanojen perusteella. 

Lisäksi Suomesta poiketen kouluruokailu on Ranskassa maksullista ja koulupäivät huomattavan pitkiä. Kouluvuosi jatkuu aina elokuun alkuun saakka, mutta toisaalta kouluvuoden aikana on useita kahden viikon mittaisia lomia, jotka rytmittävät opiskelua. 

Matka oli oikein onnistunut, sillä koulun lisäksi pääsimme tutustumaan Bretagnen luontoon sekä saksalaisten tekemään linnoitusketjuun Atlantin rannikolla. 

Jaa artikkeli: