HYL Hall of Fame- Hannes Gebhard

Helsingin yhteislyseo on 111-vuotias, kunniakas yksityinen koulu keskellä kauneinta Kontulaa. Jo reilun sadan vuoden ajan hylliläiset ovat kunnostautuneet elämän eri osa-alueilla. Hyllin virtuaalisessa Hall of Famessa on osapuilleen jokaisen suomalaisen ammattialan harjoittajia, menestyneitä urheilijoita, kirjailijoita, muusikoita ja kuvataiteilijoita.

Hyl Hall of Famesta esitellään tänään Helsingin yhteislyseon perustaja Hannes Gebhard.

Hannes Gebhard valmistui filosofian kandidaatiksi kymmenen vuotta ennen Helsingin IFK:n perustamista, vuonna 1887. 26-vuotiaana Gebhard oli jo filosofian tohtori.

Väiteltyään tohtoriksi Hannes Gebhard toimi Helsingin yliopiston pohjoismaisen historian dosenttina – ja myöhemmin maanviljelyksen, kansantalouden ja tilastotieteiden professorina, aina vuoteen 1927 asti.

Kansanedustajana Hannes toimi vuosina 1907-1909. Samoihin vuosiin osui myös Helsingin yhteislyseon perustaminen. Rakas koulumme perustettiin nimellä Helsingin maanviljelyslyseo. Gebhardin tavoitteena oli mahdollistaa lukiosivistys myös vähemmän varakkaille talonpojille.

Hyllin perustaminen on meille tämän päivän hylliläisille tietysti erinomainen juttu. Hannes Gebhardin uralla se ei kuitenkaan ollut saavutuksista suurin.

Seuraavan kerran ajaessasi stadiin, käännä katseesi Teollisuuskadun McDonaldsin kohdalla oikealle, kohti Osuuspankin pääkonttoria. Pääkonttorin edessä on iso kivenlohkare, jonka kylkeen on kiinnitetty kyltti “Hannes Gebhardin aukio”. Hannes oli käynnistämässä Osuuspankkien toimintaa Osuuskassojen keskusliiton ensimmäisenä johtajana.

Ja jos oppikirjan pulpetillasi on kustantanut Otava, on sekin Hanneksen tekosia – Hannes oli toinen kustannusosakeyhtiö Otavan alkuperäisistä perustajista. Ensimmäiset vuodet Otavan kustannustoimintaa pyöritettiin Hannes Gebhardin olohuoneesta käsin.

Ehkä suurin Gebhardin aikaansaannos on kuitenkin osuustoimintayritysten yhteinen Pellervo-seura. Hannes Gebhard halusi luoda edellytyksiä elinkeinotoiminnalle köyhässä ja maatalousvaltaisessa Suomessa. Pääomien keräämiseksi Hannes oli perustamassa osuustoimintaa kaikkialle Suomeen. Pellervo-seuran nykyisiä jäseniä ovat mm. S-ryhmä, MTK, LähiTapiola, Metsäliitto, Osuuspankki, Tradeka, SEO ja Valio. Pellervo-seura palkitsee edelleen ansioituneita toimijoitaan pronssisella, hopeisella tai kultaisella Gebhard-mitalilla.

Gebhard oli tärkeässä roolissa myös kun Suomi itsenäistyi. Sosiaalinen eriarvoisuus oli sisällissodan runtelemassa Suomessa suurta, vaarana oli uusi konflikti punaisten ja valkoisten välillä. Gebhardin selvitystyön pohjalta Suomeen säädettiin torppareiden asemaa parantamaan kaksi lakia, torpparivapautuslaki ja Lex Kallio.

Nyt vuonna 2020 me yhdessä olemme Hylli. Kaikkien meidän ei tarvitse olla suurmiehiä tai naisia. Kaikki me voimme kuitenkin jatkaa Hyllin hienoja perinteitä ja olla mukana rakentamassa hauskempaa ja sivistyneempää maailmaa.

Teksti: Vesa Lahtinen

Jaa artikkeli: