Kalenteri

marraskuu 2020
ma ti ke to pe la su
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Äidinkieli ja kirjallisuus 2017-05-23T11:58:48+03:00

LUKION KURSSIT JA OPPIAINEET >>

ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS, ÄI

Pakolliset kurssit

ÄI1 Kieli, tekstit ja vuorovaikutus
ÄI2 Tekstien rakenteita ja merkityksiä
ÄI3 Kirjallisuuden keinoja ja tulkintaa
ÄI4 Tekstit ja vaikuttaminen
ÄI5 Teksti, tyyli ja konteksti
ÄI6 Kieli, kirjallisuus ja identiteetti

Valtakunnalliset syventävät kurssit

ÄI7 Puheviestinnän taitojen syventäminen
Syvennetään tietoja suullisen vuorovaikutuksen luonteesta, ominaispiirteistä ja puhekulttuurista. Kehitetään puhumisrohkeutta ja ilmaisuvarmuutta sekä esiintymis- ja ryhmäviestintätaitoja. Harjoitellaan erilaisten puheenvuorojen pitämistä sekä keskustelu-, neuvottelu- ja kokoustilanteissa toimimista.

ÄI8 Tekstitaitojen syventäminen
Hiotaan tekstitaitoja: muun muassa taitoja eritellä, tulkita, arvioida ja hyödyntää erilaisia tekstejä tietoisena niiden tavoitteista ja konteksteista. Harjoitellaan oman tekstin rakentamista ideoinnista ulkoasun viimeistelyyn saakka.

ÄI9 Kirjoittaminen ja nykykulttuuri
Perehdytään kulttuuri- ja yhteiskunnalliseen keskusteluun, median ajankohtaisaiheisiin ja nykykirjallisuuteen ja samalla syvennetään kriittistä ja kulttuurista lukutaitoa. Hiotaan omaa kirjallista ilmaisua, taitoa tuottaa esimerkiksi esseitä, mielipidetekstejä ja tekstitulkintoja eli päättökokeen tavallisimpia tekstilajeja. Käydään läpi kirjoittajille ongelmallisia kielenhuollon asioita. Luetaan lyhyiden tekstien lisäksi yksi uudehko kokonaisteos.

Hyllin omat syventävät kurssit

ÄI10 Luova kirjoittaminen
Saadaan uusia näkökulmia kirjoittamiseen, opitaan käyttämään erilaisia tekstilajeja ja –tyylejä hyväksi ja rikastutetaan siten omaa kirjoittamista.

ÄI11 Runosta raporttiin
Syvennetään ja monipuolistetaan luovan kirjoittamisen kurssilla opittuja taitoja sekä fiktiivisen että toisaalta arkielämässä tarvittavan kirjoittamisen suuntaan.

ÄI12 Kulttuurikurssi
Tutustutaan kulloisenkin teeman mukaisesti eri kulttuurialoihin , joiden pohjalta kootaan mm. portfolio. Kurssi järjestetään yhdessä Helsingin kaupungin ja kulttuuriasiainkeskuksen kanssa.

ÄI13 Kielenhuollon kurssi

Kerrataan kirjoittamisen kannalta tärkeimmät kielenhuoltoon liittyvät seikat. Kirjoitetaan erilaisia tekstejä ja harjoitellaan niiden kieliasun muokkaamista.

ÄI14 Motivoituneiden opiskelijoiden kurssi
Opettaja valitsee kurssille 7–12 motivoitunutta opiskelijaa. Monipuolisten harjoitusten ja mahdollisten teatteri- ym. käyntien avulla varmennetaan ja syvennetään äidinkielen ylioppilaskokeessa tarvittavia lukemisen ja kirjoittamisen taitoja.