Kalenteri

tammikuu 2019
ma ti ke to pe la su
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Näin suojelet lasta sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median riskit ovat viime viikkoina olleet esillä mediassa. Sosiaalisen median edistyminen on hyvin nopeata ja asettaa haasteita kasvattajille. Alla olevat ohjeet aikuisille ovat Helsingin poliisilaitoksen julkaisemat. 

Lapsia voidaan houkutella seksuaalisiin tekoihin sosiaalisen median sovelluksissa ja peleissä, joita syntyy koko ajan lisää. Tällä hetkellä pinnalla ovat esimerkiksi Whatsapp, Instagram, Snapchat, TikTok ja Kik Messenger, mutta some-maailma muuttuu nopeasti.

Houkuttelijat tekevät valeprofiileistaan lapsia kiinnostavia ja juttelevat aluksi heille tutuista aiheista. Tyypillistä on myös huolien kuunteleminen, kehuminen ja erilaisten tavaroiden sekä päihteiden tarjoaminen.

Lopulta houkuttelijat voivat pyytää lapsilta kuvamateriaalia tai yrittävät päästä heidän kanssaan seksuaaliseen kanssakäymiseen. Kuvilla voidaan kiristää lasta myöhemmin. Toiminnan kohteina on sekä tyttöjä että poikia.

Houkuttelijat toimivat yksin tai ryhmässä, joka voi olla hyvinkin organisoitu.

NÄIN SUOJELET LASTA SOSIAALISESSA MEDIASSA:

– Kiinnostu some-maailmasta. Selvitä, mitä sovelluksia lapsi käyttää ja perehdy niiden yksityisyysasetuksiin.

– Kerro lapselle somen vaaroista ja itsemääräämisoikeudesta.

– Kysy, keiden kanssa lapsi juttelee. Vanhemman voi olla vaikea huomata houkuttelijoiden yhteydenottoja, koska lapsi on koko ajan puhelimella. Rohkaise siis kertomaan heti, jos tuntematon henkilö ottaa yhteyttä tai pyytää kuvia tai tapaamista.

– Seuraa lapsen profiileita. Hyväksynnänhaku ja ryhmäpaine voivat saada lapsen julkaisemaan liian henkilökohtaista sisältöä sekä hyväksymään tuntemattomien seuraamispyyntöjä.

JOS EPÄILET, ETTÄ LAPSI ON JOUTUNUT HÄIRIKÖINNIN TAI SEKSUAALIRIKOKSEN KOHTEEKSI:

– Ota lapselta puhelin pois, jotta hän ei poista todistusaineistoa.

– Ole yhteydessä poliisiin mahdollisimman pian.

– Tallenna kuvakaappaukset kaikesta lapsen ja epäilyttävän henkilön välisestä
yhteydenpidosta.

– Älä ole itse yhteydessä epäiltyyn hyväksikäyttäjään tai estä hänen yhteydenottojaan.

Neuvoa voi kysyä myös Helsingin poliisin Whatsappissa 050 342 2133.

Lisää aiheesta voi lukea rikoskomisario Teemu Hokkasen blogikirjoituksesta Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö netissä: bit.ly/hyvaksikaytto

By | 2019-01-19T10:35:30+03:00 tammikuu 15th, 2019|Hyl|Kommentit pois päältä artikkelissa Näin suojelet lasta sosiaalisessa mediassa

About the Author: