Kalenteri

marraskuu 2018
ma ti ke to pe la su
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

STUK mittaa

Säteilyturvakeskuksen mittausauto vieraili taas Hyllissä. Hyl on osallistunut vuodesta 1999 alkaen Säteilyturvakeskuksen mittaukseen, jossa noin 100 suomalaisen nuoren Cs-137 isotoopin aktiivisuus mitataan heidän kehostaan. Mittauksia tehdään Rovaniemellä, Tampereella ja Hyllissä kerran vuodessa. Cs-137 on peräisin Tsernobylin onnettomuudesta vuodelta 1986.

Keskiviikkona Hyllissä mitattiin lukiolaisia ja torstaina peruskoulun oppilaita. Tiistaina mitattiin lukiolaisia ja keskiviikkona peruskoululaisia.

STUK:in  tarkastaja Tiina Torvelan mukaan: ”Kiireistä huolimatta osallistuminen oli varsin aktiivista ja aikataulussakin pysyttiin. Penkissä kävi opet ja muu henkilökunta mukaan luettuna 39 mitattavaa, joiden iän keskiarvoksi tuli 16.9 vuotta. Keskimääräinen, mitattavien painolla skaalaamaton Cs-137 –pitoisuus oli tänä vuonna 64 Bq. Tämä on vähemmän kuin kansallinen keskiarvo tänä vuonna, mutta lähenee sitä kun otetaan huomioon mitattujen pieni koko. Tyttöjen paras tulos oli noin 110 Bq ja poikien noin 130 Bq.”

 

Pieni pettymys oli kun viime vuonna mittausta johtanut Nelli-koira ei ollut mukana. Mittauksen suorittivat Tiina Torvela, Reko Simola ja Mikko Teräväinen. M

Viime vuoden uutinen aiheesta.


Alla oleva teksti on lainattu Mikko Teräväisen tiedotteesta.

Valtakunnallinen säteilyvalvonta on Säteilyturvakeskukselle lakisääteinen velvoite. Sen ensisijaisena tarkoituksena on, että Suomessa ollaan jatkuvasti selvillä väestöön kohdistuvasta säteilystä. Ympäristön säteilyvalvonnasta julkaistaan vuosiraportti, joka on kolmikielinen (suomi, ruotsi, englanti). Tulokset raportoidaan myös Euroopan komissiolle.

Ympäristön säteilyvalvonta sisältää seuraavat valvontakohteet:

  • ilman radioaktiivisuus
  • radioaktiivinen laskeuma
  • pintaveden radioaktiivisuus
  • juomaveden radioaktiivisuus
  • maidon radioaktiivisuus
  • elintarvikkeiden radioaktiivisuus
  • ihmisen radioaktiivisuus.

Valvonta ja mittaus -laboratorio vastaa ihmisen radioaktiivisuuden seurannasta. Ihmiseen kulkeutuu radioaktiivisia aineita ravinnosta ja hengitysilmasta. Tällä hetkellä tärkein ravinnon mukana ihmiseen kulkeutuvista keinotekoisista radioaktiivisista aineista on 137Cs (cesium-137). Radioaktiivinen cesium on pääosin peräisin Tshernobylin onnettomuudesta keväältä 1986. Myös ilmakehässä tehtyjen ydinasekokeiden aiheuttamaa laskeumaa on pieniä määriä jäljellä.

Ihmisen radioaktiivisuutta mitataan väestöstä Helsingissä, Rovaniemellä ja Tampereella. Näiden tulosten perusteella arvioidaan keinotekoisten radioaktiivisten aineiden suomalaisille keskimäärin aiheuttama säteilyannos. Vaihteluvälin selville saamiseksi mittaamme myös erityisryhmiä, joihin kuuluvat henkilöt syövät keskimääräistä enemmän radioaktiivisia aineita sisältäviä ruokia. Lapissa poronhoitajien ryhmää on seurattu vuodesta 1962 ja Keski-Suomen paljon luonnontuotteita (marjat, riista, kala) syövien ihmisten ryhmää vuodesta 1987 lähtien.

Mittaukset tehdään Säteilyturvakeskuksen liikkuvaan mittauslaboratorioon sijoitetulla mittauslaitteistolla. Laitteisto on rakennettu kuorma-autoon. Mittauslaitteiston taustasuojat on uusittu keväällä 2012. Laitteistoon kuuluu mittaustuoli, johon mitattava henkilö asettuu istumaan. Gammasäteilyä havaitsevat ilmaisimet ovat suoraan edessä. Mitattava aktiivisuusmäärä on pieni, joten ympäristöstä tulevan häiritsevän taustasäteilyn vaimentamiseksi tuoli on tehty lyijystä ja ilmaisimet ympäröity lyijyvaipalla. Ilmaisimet havaitsevat ihmisessä olevien radioaktiivisten aineiden lähettämän gammasäteilyn. Mitattavaan henkilöön ei kohdistu säteilyä eikä hänestä myöskään oteta näytteitä.

STUKilla on pääkaupunkiseudulla vertailuryhmä, johon kuuluu pelkästään aikuisia. Yläasteen ja lukion piiristä muodostuneet ryhmät edustavat väestöstä lapsia ja nuoria. Annosarvioinnissa alle 15-vuotias käsitellään lapsena. Ryhmään pyritään keräämään vapaaehtoisia koulustanne. Vaikka mittaammekin lapsia ja nuoria, niin koulun opettajat ja muu henkilökunta ovat tervetulleita mitattavaksi.

Mittaukseen ei tarvitse varautua etukäteen. Itse mittaus kestää noin 15 minuuttia ja tulos ilmoitetaan jokaiselle henkilökohtaisesti mittauksen jälkeen.

Mittaukset suoritetaan siten, että Säteilyturvakeskuksen mittausauto saapuu koulun pihalle sovitulla viikolla päiväksi tai kahdeksi. Mittaukset suoritetaan koulupäivän aikana ja pystymme mittaamaan 4 henkilöä tunnissa. Mittauksia voidaan tehdä myös lounasaikaan.

Kiitän ystävällisestä suhtautumisesta ja kaikesta avusta, jonka meille annatte.

Apulaistarkastaja Mikko Teräväinen

By | 2018-11-23T13:48:47+03:00 marraskuu 23rd, 2018|Lukio, Yläkoulu|Kommentit pois päältä artikkelissa STUK mittaa

About the Author: