Kalenteri

lokakuu 2017
ma ti ke to pe la su
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Reformaatio 500v Hylliläisten teesit 31.10.2017

Tasan 500 vuotta sitten Luther naulasi 95 teesiä Wittenbergin linnakirkon oveen. Niissä Luther protestoi uskonnolla rahastamista, halusi erottaa uskonnon ja valtion toisistaan sekä vaati yksilölle oikeutta oman vakaumuksensa mukaiseen elämään. Teesit käynnistivät reformaation. Reformaation seurauksena yksi, kaikille samanlainen Länsi-Eurooppa jakautui protestanttiseen pohjoiseen ja katoliseen etelään.

Viime torstaina yli 600 Hyllin oppilasta laati teesejä maailman parantamiseksi. Joka luokasta tuli viisi teesiä, parhaasta kymmenen. Lahtinen oli teesejä lukiessaan melki liikuttunut. Jos maailmaa aletaan virittää näiden aatosten mukaan, ihmiskunnalla – ja muutoinkin elämällä maapallolla – on paljon hauskempi ja valoisampi tulevaisuus.

Ekakseen hylliläiset haluavat lopettaa sodat, kieltää ydinaseet ja puuttua terrorismiin. Se on hyvin aateltu: maailman valtiot käyttävät aseisiin hirmuisia rahasummia, pelkästään vuonna 2013 aseita ostettiin 1747 miljardilla. Sillä rahalla voitaisiin helposti hoitaa neljä hylliläisten asialistan tärkeintä teesiä;

poistaa absoluuttinen köyhyys,

poistaa nälänhädät,

poistaa vaarallisimmat kulkutaudit koko maailmasta

– ja järjestää koulu kaikille maailman lapsille.

Tokakseen Hyllin teesit puuttuvat ihmisten väliseen epäoikeudenmukaisuuteen. Maailmassa on kaikkea riittävästi, mutta nyt se jakautuu epätasa-arvoisesti. Köyhyyden poistamiseksi hylliläiset edellyttäisivät kaikkien valtioiden laittavan kehitysyhteistyöhön lisää rahaa, kukin maa todellisten varojensa mukaan. Parasta olisi, jos kaikille saataisiin töitä. Nälkäongelmakin ratkeaisi pelkästään vähentämällä ruuan tuhlaamista. Ruuan hävikin pieneneminen näkyisi myös suoraan kasvihuonepäästöjen määrässä.

Hyllin teesien mukaan toista on aina kohdeltava ihmisenä. Tasa-arvo ja erilaisuuden hyväksyminen ohjenuorinaan hylliläiset toivovat, että rasismi kitketään ja kaikki voivat olla tasavertaisia; eurooppalaiset, aasialaiset, afrikkalaiset, miehet, naiset, lapset, samoin kuin kaikki erilaiset sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt. Tiivistäen teeseissä toivottiin vähemmän ahneutta, enemmän luottamusta ja enemmän toisen ihmisen kunnioittamista kaikkeen kanssakäymiseen. Tasa-arvon nimissä jotkut ehdottivat armeijaa myös naisille. Olin kuulevinani jonkun kakkosparakissa ehdottavan myös valkoista lihaasyövää heteromiestä erityisen suojelun kohteeksi.

Kolmannekseen Hyllin teeseissä halutaan suojella kaikkea elämää maapallolla. Ilmastonmuutos halutaan torjua, luonnonvarojen tuhlailun ja saastuttamisen halutaan loppuvan. Konsteina hylliläiset haluavat uusia energialähteitä ja sähköautoja. Jotkut haluaisivat eroon fossiilisten polttoaineiden lisäksi  myös ydinvoimasta. Ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen voisi tuoda takaisin myös kunnolliset talvet.

Elämän suojeleminen sisältää hylliläisten mielestä myös eläinten oikeudet: lihantuotantoon toivottiin tiukempia sääntöjä, turkistarhaus ja eläinkokeet haluttiin kieltää kokonaan. Biodiversiteetin, erityisesti pölyttäjien suojeleminen on itseisarvo, mutta ne ovat myös edellytys elämän jatkumiselle maapallolla. Ihmislaji on runsastunut muitten lajien kustannuksella, ja joku ryhmä esittikin, että lapsia saisi tehdä vain joka neljäs vuosi.

Neljännekseen esitettiin toiveita Euroopalle ja Suomelle; parempi rajavalvonta ja laittoman maahanmuuton vähentäminen lisäisivät turvallisuudentunnetta. Suomen toivottiin panostavan enemmän syrjäytymisen ehkäisyyn – esimerkiksi auttamalla asunnon ja  työpaikan hakemisessa. Kohtuuhintaiset asunnot olivat toivelistalla, samoin kuin opiskelijan tasavertainen ja parempi avustaminen riippumatta muiden perheenjäsenten tuloista. Huoli oli myös pääsykokeiden korvaamisesta pelkällä lukiomenestyksen arvioimisella. Alle 25-vuotiaille toivottiin ilmaista ehkäisyä – ja ilmaisia kuukautissuojia.

Suomalaiseen urheiluun haluttiin lisäpanostusta, samoin liikuntapaikkoihin. Kontulaan toivottiin vähempi baareja ja Suomeen vähemmän rikollisuutta. Kunnallisen terveydenhoidon laatua haluttiin parantaa. Ilmainen joukkoliikenne taas ohjaisi ihmisiä pois yksityisautoilusta ja parantaisi ihmisten tasavertaisuutta.

Monet tämänkaltaiset toiveet rahoitetaan verotuloilla, mutta myös pienempiä veroja toivottiin, samoin perintöveron poistamista. Myös Suomen taloudesta kannettiin huolta, toivottiin että talous saataisiin tasapainoon eikä lisävelkaa enää otettaisi. Toivottiin myös, että kannustinloukut purettaisiin ja ihmisten kannattaisi Suomessa aina ottaa töitä vastaan. Eurooppalaista ja etenkin suomalaista hintatasoa pidettiin liika korkeana. Joku ryhmä esitti, että nuuska ja alkoholi sallittaisiin yli 16-vuotiaille.

Viidenneksi Hylliäkin haluttiin korjailla:

Hylliin haluttiin enemmän kotiruuan tyyppistä ruokaa, toivottiin pastaa perunan kaveriksi sekä terveellisiä välipaloja ja kahvia automaattiin. Yksi teesi puuttui ruokalan vesihanoihin, joiden “paine on aivan liian pieni”. Kouluaamuja haluttiin myöhästää ja saada oppilaille ala-aulaan ja lukiokäytävään penkkejä tai säkkituoleja. Kaikkien opettajien toivottiin noudattavan tarkemmin yhteisesti sovittuja käytäntöjä. Arvostelussa läsnäoloa enemmän haluttiin painottaa annettujen tehtävien hyvää hoitamista. Nån talade om obligatorisk svenska, toiset halusivat lyhyempiä koealueita.

Ja lopulta, kun hylliläisten aivomyrsky pääsi todella vauhtiin saatiin vielä muutama elämää suurempi teesi:

Suomessa sää on surkea, koulua liikaa ja juhlia liian vähän. Naiset kuuluisivat keittiöön ja KFC pitäisi saada kiireesti takaisin Suomeen. Jokeri-fanien pitäisi käyttäytyä paremmin, muutoin stadin maine on vaaka-laudalla, Lisäksi Trump pitäisi saada pois valkoisesta talosta ja kun kerran saa toivoa, niin pliis tiukentakaa nyt hieman niitä aselakeja sielä Amerikoissa.

tsip tsip tsip

Lutherin teeseistä alkoi uusi aika Euroopassa. Näiden Hyllin teesien äärellä Luther olisi hiukkasen ihmeissään. Minulle ne kertovat nuorisosta, joka on isosti sivistynyt ja kantaa huolta juuri niistä asioista, joiden korjaamista maailman yhteinen tulevaisuus kipeimmin tarvitsee.

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan. Jos ongelmat ovat ihmisten aikaansaannoksia, voidaan ne ihmisten yhteisellä tahdolla myös ratkaista. 500 vuotta sitten yksi mies haastoi aatteillaan kaikki sen ajan suuret ja mahtavat – ja maailma muuttui. Hyllin teeseillä muutos maailmassa olisi vielä paljon suurempi – ja lopputulos kauniimpi, kauniimpi ihmisille ja kaikelle elämälle maapallolla. “Hier stehe ich, ich kann nicht anders.”

By | 2017-10-31T19:02:25+03:00 lokakuu 31st, 2017|Lukio, Yläkoulu|Kommentit pois päältä artikkelissa Reformaatio 500v Hylliläisten teesit 31.10.2017

About the Author: